İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Töreni

İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma töreni, İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı CAŞIN, İstinye Üniversitesi Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi (EPAM) Müdürü Doç. Dr. Fahri ERENEL ve 15 Temmuz Gazisi Safiye BAŞPINAR BAYAT’ın katılımıyla İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsünde gerçekleşti.

15 Temmuz’u, Türkiye için ‘acı bir deneyim’ olarak nitelendiren İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, “Türkiye demokrasisi için de çok büyük bir kayıp. Özellikle de demokrasiye yapılan bu müdahalenin tamiri bir hayli zaman alacaktır. Eğer Türkiye dışında başka bir ülkeye böyle planlı bir darbe eylemi olsaydı, iç savaştan kurtulamazdı. Arap baharıyla beraber Ortadoğu’nun yeniden tasarlanmasında da, şu gerçek ortaya çıktı ki, ayakta durabilen ve bir şekilde emperyalizmin bu oyununa dur diyebilen tek ülke Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Ve Atatürk’ün kurduğu bu laik ve demokratik devlet modeli, maalesef yaklaşık 40 senedir organize bir şekilde FETÖ’nün hazırlandığı bir darbe eylemiyle karşı karşıya kaldı” dedi.

15 Temmuz’un geçmişteki tüm darbelerden farklı olduğunu savunan Prof. Dr. Mesut Hakkı CAŞIN, 15 Temmuz Darbe girişiminin detayları ve özellikleri hakkında bilgi verdi.

15 Temmuz’dan hemen sonra devlet refleksiyle gerekli tedbirlerin alındığını belirten İstinye Üniversitesi Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi (EPAM) Müdürü Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri ERENEL ise “Fakat bugün hala devam eden FETÖ operasyonlarına baktığımızda, ilk başta düşünüldüğü kadar yüzeysel olmadığını fark ediyoruz. Çok daha derinlerde olduğunu, hatta ilkokul ve ortaokul çocuklarının bile beyinlerinin işlendiğini ve onlara bu terör örgütünün istikametinde hareket etmeleri için gerekli eğitimler verildiğini ve faaliyete geçmeleri için de bir zaman beklendiğini görmüş oluyoruz” dedi.

Çok gizli, hain ve bir ahtapotun kolları gibi devletin bütün birimlerini, genç dimağları sarmış bir terör örgütünden bahsedildiğinin altını çizen Doç. Dr. Fahri ERENEL, şu an devam eden davaların hepsinin anayasal düzeni değiştirmeye yönelik olarak FETÖ terör örgütü mensuplarının yaptığı kalkışmayla ilişkin hususlar olduğuna vurgu yaptı.