Uluslararası İlişkiler Bölümü hocamız Doç. Dr. Efe Can Gürcan'ın yeni kitabı "Collective Empowerment in Latin America
Indigenous Peasant Movements and Political Transformation" adlı kitabı Routledge yayın evinden çıkmıştır.
Bu kitap, değişimi hem aşağıdan yukarıya, sivil toplumda, hem de yukarıdan aşağıya, bu baskıya yanıt veren devlet müdahalelerinde arayan bir kolektif güçlendirme teorisi geliştirmektedir.
Kapitalizmin 1980'lerdeki neoliberal reformundan bu yana Latin Amerika'daki Yerli ve köylü hareketlerinin ilerleyişini yansıtan kitap, toplumsal hareketlerin aşağıdan yukarıya baskısının ilerici partilerin devlet gücünü kazanmasına yardımcı olabileceği ilerici toplumsal eylem için bir yol çiziyor. Kitapta Arjantin, Bolivya, Brezilya, Ekvador ve Meksika'daki yerli ve köylü hareketlerinin toplumun önemli yapılarını aşağıdan yukarıya doğru nasıl yeniden şekillendirmeye çalıştıkları ele alınmaktadır. Aşağıdan gelen bu mobilizasyon kritik ve gerekli olmakla birlikte, kitap bu hareketlerin, çoğunlukla Bolivya ve Brezilya'da olduğu gibi, ilerici devlet müdahalelerinin yukarıdan aşağıya değişimiyle desteklenmesi gerektiğini savunmaktadır. Yazarlar, ilerici toplumsal eylemin, insanların doğal kaynakların çıkarılmasıyla ilişkisini, gelir ve servet eşitsizliğini ve hatta bir ulusun dünya kapitalizmindeki yerini belirleyen bazı temel sosyoekonomik yapıları dönüştürmede büyük etkisi olabileceği sonucuna varıyor.
Bu kitap, toplumsal hareket aktivistleri ve siyaset sosyolojisi, sosyolojik teori, siyasi çalışmalar, kalkınma çalışmaları, toplumsal hareketler ve Latin Amerika Çalışmaları alanlarında çalışan araştırmacılar için önemli bir kaynak olacaktır.
Hocamızı tebrik eder, okurlarının bol olmasını dileriz!