İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

Türkiye'nin ilk UNESCO MOST Okulu

İstinye Üniversitesi ve UNESCO iş birliği ile Türkiye’deki ilk UNESCO MOST Okulu, Sosyal Dönüşüm Yönetimi Programı (MOST) kapsamında "Yapay Zekâ ve Göç Yönetişimi" başlığı altında düzenlenecek. UNESCO iş birliği ile ilerleyecek eğitimler kapsamında, yapay zekâ uygulamalarının göç politikalarına katkısı incelenerek, toplumsal alanda sürdürülebilir çözüm olasılıkları araştırılacak.

İstinye Üniversitesi ve UNESCO iş birliği ile Türkiye’deki ilk UNESCO MOST Okulu, Sosyal Dönüşüm Yönetimi Programı (MOST) kapsamında "Yapay Zekâ ve Göç Yönetişimi" başlığı altında düzenlenecek.

Sosyal bilimler ve mühendislik alanlarındaki araştırmacıları politika uygulayıcılarıyla bir araya getirecek olan eğitimler, yapay zekanın göç yönetişimi süreçlerindeki kullanımını incelemeyi ve bu alandaki politika geliştirme süreçlerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayselin Yıldız önderliğindeki proje ekibinde, Prof. Dr. Osman Can Ünver, Doç. Dr. Mustafa Sundu, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Ergen, Dr. Öğr. Üyesi Levent Korkmaz ve Kazım Timuçin Utkan yer alacak. Yurt dışından uzmanların da eğitmen olarak katılacağı projede, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu MOST ve Göç İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Akif Kireçci ve Komite üyesi Prof. Dr. Şebnem Akçapar da görev alacak.

"Yapay Zekâ ve Göç Yönetişimi" eğitimleri ile yapay zekâ, toplumsal faydayı önceliyor

"Yapay Zekâ ve Göç Yönetişimi" eğitimleri, yapay zekâ teknolojilerinin göç yönetişimi ve ilgili toplumsal konulara çözüm üretme sürecinde nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceğini araştıran önemli bir girişime işaret ediyor. UNESCO iş birliği ile ilerleyecek eğitimler kapsamında, yapay zekâ uygulamalarının göç politikalarına katkısı incelenerek, toplumsal alanda sürdürülebilir çözüm olasılıklarının araştırılması amaçlanıyor. Göç süreçlerinin daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesine yönelik yenilikçi çözümler, evrensel ve toplumsal faydayı ön planda tutuyor.

Türkiye’deki ilk UNESCO MOST Okulu’nun açılışından duydukları mutluluğu ifade eden, Prof. Dr. Ayselin Yıldız, bu projeyle göç alanında yeni teknolojilerin insan hakları temelli, etkin ve etik kullanımını öne çıkartmayı hedeflediklerini belirtti. Yıldız, projede karar-destek sistemlerinden, yüz ve ses tanıma, sınır yönetimi, uyruk tespiti ve risk analizleri gibi birçok konuda yapay zekâ destekli sistemleri inceleyeceklerini belirtti.

Toplumsal ihtiyaçlara göre tasarlanan UNESCO MOST Okulları sürdürülebilir kalkınmayı destekliyor

MOST Okulları, UNESCO üyesi devletlerde kanıta dayalı karar alma yetkinliklerini güçlendirmeye odaklanan kapasite geliştirme faaliyetleridir. Toplumsal ihtiyaçlardan kaynaklanan talepler temel alınarak tasarlanmış olan MOST Okulları, araştırmacıların ve karar vericilerin kapasitesini geliştirmeye yönelik girişimlere öncelik veriyor. Birincil hedefleri, araştırmaları eyleme dönüştürmede kapasite geliştirmek olan MOST Okulları, kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik olumlu sosyal değişimin teşvik edilmesi için kilit bir rol oynuyor.

İstinye Üniversitesi, “Yapay Zekâ ve Göç Yönetişimi” konulu UNESCO MOST Okulu ile yeni teknolojiler ve sürdürülebilir araştırma alanlarındaki etkinliğini kanıtlayan önemli bir uluslararası başarıya imza atıyor. Türkiye’deki ilk UNESCO MOST Okulu'nun açılmasında emeği geçen tüm akademisyenlere teşekkür ediyor, İstinye Üniversitesini uluslararası iş birliği ve araştırmalarında ileri taşıyan başarılarını tebrik ediyoruz.