İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

Prof. Dr. Yusuf ERBAY - The Council of Europe and Turkish Local Gouvernments

Prof. Dr. Yusuf ERBAY'ın "The Council of Europe and Turkish Local Gouvernments" başlıklı yazısı ile katkı sağladığı "Local Diplomacy: Polıcıes, Practıces And Tools" isimli kitap yayımlanmıştır.
İnsanlığın sorunlarını çözme konusunda çeşitli yaklaşımlarından bahsedebiliriz. Savaş ve diplomasi bunların en önde gelen ikisidir. Biri ne kadar yıkıcı ise diğeri o kadar yapıcı; biri ne kadar güce dayalı ise diğeri o kadar müzakereye dayalı; biri ne kadar diyaloğa kapalı ise diğeri o kadar açık. Yerel diplomasi, hem küresel ve ulusal çözülmemiş meselelerin müzakere edilmesi hem de sorumluluk ve işbirliği yoluyla dünyanın kaynak ve fırsatlarından yararlanılması için önemli bir araçtır. Kabul etmek gerekir ki "yerel diplomasi" kavramı, diplomasinin sadece ulusal ve uluslarüstü düzeyde uygulanabilir olduğunu düşünenler için itici bir kavramdır. Oysa hem ulusal düzeydeki krizlerin aşılmasında hem de daha adil ve eşitlikçi bir dünyanın inşasında yerel diplomasinin artan önemi her geçen gün daha da belirginleşmektedir.
Bu kitapta yerel diplomasinin uluslararası ilişkiler disiplinindeki yeri, kentlerin diplomasi pratikleri, yerel diplomasi araçları, küresel gündem ve barış inşası çabalarında kentlerin rolü, ulusal dış politika ile yerel yönetimlerin diplomasi pratikleri arasındaki ilişki, uluslararası kent ağları, kardeş şehir ilişkileri, uluslararası proje ve işbirliklerinin önemi gibi konular ele alınmaktadır. Uluslararası literatürde henüz hak ettiği yeri bulamamış ve uygulamada gelişmeye oldukça açık bir konu olan yerel diplomasiye odaklanan bu kitabın okuyucular için yeni bir ufuk açacağını umuyoruz.