İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

Modern Uluslararası Hukukun Temel Esasları

İstinye Üniversitesi İİSBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı CAŞIN’ın yeni çıkan kitabı ‘’Modern Uluslararası Hukukun Temel Esasları’’; uluslararası ilişkilerde soğuk savaştan sonra görülen büyük kırılmalar ve çatışmaların hukuk açısından nasıl çözümlenebileceğine dair önemli bir doküman niteliği taşıyor. Uluslararası hukuka hakim düşüncenin; ülkeler arası hukukun güçlü olmadığı ve devletlerin bunu ihlal edebildiği yönünde olduğunu belirten Prof. Dr. Mesut Hakkı CAŞIN, hukuk ve uluslararası ilişkiler disiplinlerindeki öğrenci kitlesi ile birlikte konu hakkında araştırmalar yapan akademik çevrelere katkıda bulunabilmeyi amaçladığı eserini değerlendirdi.

‘’Devletlerin Gerekli Gördüklerinde Kolayca Kimyasal ve Kitle İmha Silahlarını Kullandıkları Görülmekte’’

Sovyetler birliğinin dağılmasından sonraki sürece baktığımızda; Ortadoğu’daki karışıklıklar, Birleşmiş Milletler’in (BM) devletlerin sınırlarının değişmemesi ve iç işlerine müdahale edilmemesi kuralının bozulduğunu göstermektedir. Nitekim Suriye iç savaşı ve Arap baharı ile başlayan kırılmalara baktığımızda devletlerin gerekli gördüklerinde kolayca kimyasal ve kitle imha silahlarını kullandıkları görülmekte. Buradaki önemli nokta; savaşları engellemek ve uluslararası sorunları hukuki yollarla çözüme ulaştırma amacıyla kurulan BM’in etnik ve dinsel kaynaklı çatışmaları çözemiyor oluşu. Bununla birlikte; ticari savaşlar ve güçlü ülkelerin yaptırımları uluslararası yatırım, ekonomi ve siber hukuk kurallarını gündeme getirmekte.

‘’Eser; İnsani Hukuk, BM Çevre Hukuku Gibi Günümüzde Önem Arz Eden Yeni Konuları İçeriyor’’

İnsani hukuk, BM Çevre Hukuku gibi günümüzde önem arz eden yeni konularla birlikte deniz hukuku, Türk Boğazları, Ege Sorunu ve diplomatik dokunulmazlıkları içeren eser; Doğu Akdeniz’de münasır ekonomik bölge meselesi, Akdeniz enerji kaynakları paylaşımı, Türkiye’nin AB üyeliği argümanlarının değerlendirilmesi, önleyici hava hukuku ve ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan mülteci hukuku konusunda da ayrıntılı tartışmalara yer veriyor.  

‘’Adaletin, Barış ve Kardeşlik İçin En Önemli Sorun Çözücü Olduğuna İnanıyorum’’

Adaletin, barış ve kardeşlik için en önemli sorun çözücü olduğuna inanıyorum. Uluslararası hukukun bütün devletler ve uluslararası örgütler için geçerli olduğunu ve hukuku ihlal edenlerin cezasız kalmayacağına olan inancımı aktarmaya çalıştığım eserin; hukuku meslek olarak seçmiş olan genç meslektaşlarıma ve uluslararası ilişkiler bölümünde okuyup diplomat veya uluslararası örgütlerde çalışmayı hedefleyen arkadaşlarımıza büyük yardımı olacağını düşünüyorum. Bu eseri Türk milletine bırakmaktan büyük bir onur duyuyorum.