İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

İstinye Üniversitesi, Türkiye Down Sendromu Derneği ile ‘Fahri Öğrenci Projesi’ne Ev Sahipliği Yaptı

İstinye Üniversitesi’nde özel gereksinimli gençlerin topluma katılımını sağlamak ve yaygınlaştırmak amacıyla başlatılan İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üye. Özlem ÖZAYDIN’ ın “Yükseköğrenimde Zihinsel Engelli Bireylerin Önündeki Engelleri Kaldırmak Mümkün Mü? Down Sendromlu Fahri Öğrenci Programı” başlıklı projesi TÜBİTAK 3005- Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında İstinye Üniversitesi, Türkiye Down Sendromu Derneği ile ‘Fahri Öğrenci Projesi’ne ev sahipliği yaptı ve “Fahri Öğrenci Projesi”nin on haftalık ilk dönemi tamamlandı. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Üniversitemizin Türkiye Down Sendromu Derneği ile yaptığı iş birliği sonrası hayata geçirilen Fahri Öğrenci Projesi’nde 9 down sendromlu öğrenci üniversite düzeyinde eğitim aldı. Özel gereksinimli bireylerin topluma kazandırılması motivasyonuyla Üniversitemizde eğitim alarak bir araya gelen öğrenciler, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde son derslerine girmelerinin ardından önlüklerini giyip, pasta yaptı. Proje başlangıcından itibaren, eğitim süresince günlük tutarak izlenimlerini de paylaşan öğrenciler, Üniversitemizin farklı bölümlerinde birden fazla derse katıldı. Pilot çalışma ile Down sendromlu bireylerin üniversiteye katılımının yanı sıra, projenin Türkiye’deki birçok üniversitede hayata geçirilmesi de hedefleniyor. Proje boyunca hocalar ve öğrenciler açısından çift taraflı farkındalığın artırılması da ana hedefler arasında bulunuyor. 

İstinye Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Özaydın etkinlik öncesi, “Projeye geçtiğimiz yılın ağustos ayında, özel gereksinimli bireylerin topluma katılımını yaygınlaştırmak amacıyla başladım. Türkiye Down Sendromu Derneği ile iletişime geçmemizin ardından, projeyi geliştirmek için ekip olarak toplantılar gerçekleştirdik ve bugüne geldik. Down sendromlu gençlerimiz ‘tam zamanlı’ öğrenci gibi üniversitemizde eğitim aldı. Onları hiçbir şekilde kendi öğrencilerimizden ayırmadık, farklı bir eğitim programı düzenlemedik. Hâlihazırda devam eden derslerimize dâhil oldular ve bir dönemi bitiriyoruz, proje çok başarılı şekilde yürüdü,” şeklinde projeyi anlattı. 

Türkiye Down Sendromu Derneği Eğitim Koordinatörü Psikolog Mehmet Emin Mansurgüler de son ders sonrasında açıklamalarda bulundu: “Proje, atölye çalışması ile başladı. Özlem Hocamız ve öğrencileriyle bir araya gelmemizin ardından projeyi genişlettik. Üniversitenin Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Görsel İletişim ve Aşçılık bölümlerinde 4 derse 9 down sendromlu öğrencimiz katılım sağladı. Öğrenciler bir dönem boyunca derslere düzenli gelmelerinin yanı sıra, üniversitedeki öğretim üyeleri ve diğer öğrenciler ile birlikte down sendromu ve farklı gelişim gösteren bireylere yönelik de eğitim aldı. Projenin sonunda bilinç düzeylerinin nasıl değiştiğine yönelik bilimsel bir çalışma da yapılacak. Bu pilot çalışma ile istiyoruz ki, birçok üniversitenin farklı bölümlerinde down sendromlu öğrencilerimiz eğitime ve sosyal hayata dâhil olsunlar. İstinye Üniversitesi’ndeki projenin sonunda çalıştay yapacağız. Böylece daha kapsayıcı bir üniversite ortamında engelli bireylerin entegre olmalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz.”

Rektörümüz Prof. Dr. Erkan İbiş ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Peyami Çelikcan’ın da hazır bulundukları projenin son dersinde, Rektörümüz şu şekilde konuştu: “Down sendromlu çocuklarımıza eğitim vermekten gurur ve mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen hocalarımızı yürekten kutluyorum. Down sendromlu çocuklarımızın hayatlarına en iyi şekilde devam etmeleri bağlamında bundan sonraki süreçte de çok değerli kazanımlar elde edileceğini düşünüyorum.”