İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

"Fintech'ler: Finans ve Teknolojinin Entegrasyonu"

Ekonomi, İşletme ve Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümlerimiz tarafından ortaklaşa olarak düzenlediğimiz söyleşide özellikle son yıllarda daha sık duyulmaya başlanan finansal teknoloji, daha yaygın olarak bilinen ismiyle “fintech” kuruluşları ele alındı.

Kısa bir süre öncesine kadar üniversitemiz Ekonomi Bölümü kadrosunda olan hocamız, Galatasaray Üniversitesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Melik Ertuğrul’un konuşmacı olduğu, “Fintech’ler: Finans ve Teknolojinin Entegrasyonu Bugünü Nereye Götürüyor?” başlığıyla düzenlenen söyleşide fintech kavramının ortaya çıkışı ve zaman içinde aldığı biçimler değerlendirildi.

Ertuğrul, “fintech”lerin başlangıçta geleneksel bankalara alternatif olarak ortaya çıktığını, ancak zaman içinde bankalara entegre olarak günümüz finansal sisteminin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirtti. Özellikle bankacılık sisteminin yeterince gelişmediği görece geri kalmış ülkelerde, sitemin boşluklarını doldurarak hızlı bir şekilde etkisini artıran gelişkin ve özgün örnekler ortaya çıktığını vurgulayan Ertuğrul, daha sonra bazı geleneksel bankaların da yeni teknolojilere uyum sağlayarak aynı zamanda birer “fintech” kuruluşu haline geldiğini ifade etti. Gelecekte de “fintech” kuruluşlarının ayrı bir alanda büyümekten ziyade, daha fazla bankanın da adapte olmasıyla geleneksel bankacılık ve finans sistemlerinin bir parçası olarak gelişmeye devam etmesinin daha muhtemel olduğunu vurguladı.