İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

"Davranışsal İktisat ve Davranışsal Finans" Konferansı

İktisadın farklı konularını tanıtmak amacıyla düzenlenen konferanslar serisinin ikincisinde davranışsal iktisada ek olarak davranışsal finans konuları da ele alındı. "Davranışsal İktisat ve Davranışsal Finans Alanlarında Son Yıllarda Yapılan Çalışmalar ve Yenilikler" başlığı altında iki oturum halinde düzenlenen konferansta İstinye Üniversitesi'nin yanı sıra Marmara Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi'nden katılımcılar da sunum yaptı.

Oturumların kendi içinde de alanın farklı disiplinlere nasıl yansıdığını gösteren konular seçildi. İlk oturumda katılımcılar konularını son yıllarda yapmış oldukları çalışmalar üzerinden seçti. Konunun sosyolojik ve uluslararası ilişkileri ilgilendiren boyutları “Uluslararası Göç ve Mutluluk” başlığında, kamu yönetimini ilgilendiren boyutları “Kamu Politikalarında Dürtme: Kişilik Özelliklerinin Etkisi” başlığında, iktisat tarihi ile bağlantısı ise “İnsanlar Bencil mi? İktisatta Alturistik Davranışlar” başlığında ve Osmanlı para vakıfları örneğinde ele alındı.

İkinci oturumda ise  son yıllarda finans alanında yapılan disiplinler arası davranışsal çalışmalar ile özel sektör temsilcisi Deniz Özmen’in tasarladığı mobil uygulamanın tanıtımı yer aldı. “Köpek Balığını Takip eden Balıklar: Gamestop Olayı”, "Davranışsal Finansın Ayak Sesleri” ve “Tasarrufa Yönelik bir Uygulama: Moneye” başlıklarında yapılan sunumlarda kişilerin finansal kararlarında irrasyonel davranışların etkisinden bahsedildi. Konu hakkındaki çalışmaların ileriki yıllarda artarak ve çeşitlenerek devam edeceği belirtilerek disiplinler arası çalışmaların önemine değinildi.