Avrupa Birliği’ndeki Gelişmeler

İstinye Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen ‘’Avrupa Birliği’ndeki Gelişmeler’’ etkinliği, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur ÖZGÖKER’in katılımıyla 21 Mayıs Pazartesi günü İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsü’nde gerçekleşti.

Konuşmasına uluslararası örgütlerin genel yapılarını anlatarak başlayan Prof. Dr. Uğur ÖZGÖKER, Avrupa Birliğinin bölgesel bir örgüt olduğunu belirtti. Avrupa Birliği’nin ekonomik temelli kurulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Uğur ÖZGÖKER, ‘’Dünya üzerinde devletlerin egemenlik haklarının üzerinde yer alan uluslararası tek örgüt Avrupa Birliği’dir’’ sözleriyle Avrupa Birliğine üye olan ülkelerin bağımsız politika yürütemeyeceğinin altını çizdi. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yürüttüğü ortak ekonomik politikaları genel hatlarıyla anlatan Prof. Dr. Uğur ÖZGÖKER, birliğin tarihçesinden ve bugün geldiği noktadan bahsetti.

Etkinlikte konuşan İstinye Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı CAŞIN, dünya savaşlarından yorgun çıkan Avrupa’nın tekrar ayağa kaldırılmasında ve Avrupa Birliği’nin kurulmasında ABD’nin oynadığı rolü anlattı. Avrupa Birliği’nin yaşadığı güncel problemlere değinen Prof. Dr. Mesut Hakkı CAŞIN, yaşanan ekonomik problemler nedeniyle örgütten çıkmak isteyen ülkeler olduğunu belirtti.