İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi

Sıkça Sorulan Sorular

1. Üniversite öğrenci kimlik kartını nereden alabilirim?

Kesin kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra Öğrenci Kayıt İşleri (ÖKİD) tarafından imza karşılığında öğrenci kimliğini alabilirsin.

2. Üniversite mail adresini nasıl kullanmaya başlayabilirim?

Öğrenci kimliğini teslim aldıktan sonra öğrenci numaran ve kayıt işlemleri sırasında vermiş olduğun mailine gönderilen şifre ile https://login.microsoftonline.com/ adresi üzerinden mail adresini kullanmaya başlayabilirsin. Eğer herhangi bir mesaj veya mail almadıysan ÖKİD ile “bstdestek@istinye.edu.trmail adresine mail atarak iletişime geçebilirsin.

3. Ders seçme, transkript görüntüleme gibi işlemleri nereden yapabilirim?

https://ois.istinye.edu.tr/auth/login adresi üzerinden öğrenci numaran ve şifren ile ders seçimi, transkript görüntüleme, ders programı görüntüleme gibi işlemlerini gerçekleştirebilirsin.

4. OİS kullanıcı adı ve şifremi nereden öğrenebilirim?

Öğrenci mail adresin ve şifren Öğrenci Kayıt İşleri (ÖKİD) tarafından kayıt sırasında belirttiğin mail adresine gönderilecektir. Eğer herhangi bir mesaj veya mail almadıysan “bstdestek@istinye.edu.trmail adresine mail atarak iletişime geçebilirsin.

5. OİS şifremi kaybettim? Nasıl ulaşabilirim?

https://ois.istinye.edu.tr/auth/login adresi üzerinden “parolamı unuttum” a tıklayarak öğrenci numaran ve doğum tarihini girerek yeni parola talep edebilirsin.

6. Ders kayıt işlemlerini nasıl yapabilirim?

https://ois.istinye.edu.tr/auth/login adresi üzerinden kullanıcı adı ve şifreniz ile öğrenci sayfana ulaşabilirsin. Öğrenci sayfandan “ders işlemleri” altında yer alan “ders seçme”yi tıklayarak zorunlu ve seçmeli derslerini seçebilirsin. Ders kayıt işlemlerini yaparken dersler ve kredi toplamlarını kontrol etmeyi unutma.

 

 

 

 

1.sınıftaysan sadece müfredatında yer alan dersleri alabilirsin. Üstten ders alamazsın. Alabileceğin kredi toplamı ortalama 30 AKTS'dir.

2 ve daha üstü sınıflardaysan ve AGNO’n 2.00’nin üstünde ise bu dönem alabileceğin kredi toplamı 40 iken AGNO’n 3.00’ün üzerinde ve/veya mezuniyet aşamasındaysan Fakülte/MYO kararı ile toplam 48 kredi alabilirsin. 

Derslerini seçmeyi tamamladıktan sonra danışmanının onayına göndermelisin. Danışman onayı verildikten sonra bunu sayfanda görebileceksin. Ders programına da aynı sayfadan ulaşabileceksin.

7. Süresi içinde ders kayıt işlemi yapamazsam n  e olur?

Akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde ders kaydını gerçekleştirmediğin takdirde derslere devam edemez, sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamazsın. Bu nedenle https://www.istinye.edu.tr/tr/ogrenci-isleri/akademik-takvim  adresinden önemli tarihleri kontrol etmelisin.

8. Ders seçimi esnasınd a almam gereken zorunlu ve seçmeli derslere nereden ulaşabilirim?

https://iisbf.istinye.edu.tr/tr/bolumlerimiz adresinden bölümüne tıklayarak “ders planı”na ulaşabilirsin.

9. Çevrimiçi derslere nereden ulaşabilirim?

-Çevrimiçi derslerde kullanılan Blackboard sistemine “istinye.blackboard.com” adresinden Outlook aracılığıyla kullanıcı adı ve şifreni kullanarak giriş yapabilirsin.

10. Uluslararası öğrenciyim. YÖK zorunlu derslerinde hangi sectionları seçmem gerekir?

Eğer uluslararası öğrenciysen YÖK zorunlu derslerinde farklı section seçmen gerekebilir. Akademik danışmanından bu konuda yardım alabilirsin.

11. Blackboard sistemini nasıl kullanacağım?

Blackboard ve Zoom kullanım kılavuzlarına Blackboard sistemine giriş yaptıktan sonra sayfanın sol üst kısmında yer alan “Kurum Sayfası”na tıklayarak ulaşabilirsin.

 

12. Derslere mobil cihazlardan (tablet, telefon vs.) ulaşabilir miyim?

Evet. Blackboard ve zoom sistemine tablet, telefon gibi cihazlardan ulaşabilirsin.

13. Ders programımda çakışmalar var. Bu konuda kiminle iletişime geçebilirim?

Ders programında yaşanılan aksaklıklarla ilgili akademik danışmanın veya bölüm başkanınla iletişime geçebilirsin.

14. Üstten ders alma koşulları nelerdir?

Akademik not ortalaman 3.00 ve üzeri ise üst yarıyıldan 48 AKTS’ye kadar ders alabilirsin. Detaylı bilgi için İstinye Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ni https://www.istinye.edu.tr/tr/hakkimizda/yonetmelik-ve-yonergeler sayfasından inceleyebilirsin.

15. Tamamlamam gereken AKTS sayısı, sınıf geçme kriterleri gibi bilgilere nereden ulaşabilirim?

Detaylı bilgi için İstinye Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ni https://www.istinye.edu.tr/tr/hakkimizda/yonetmelik-ve-yonergeler sayfasından inceleyebilirsin. Ayrıca bu konuda akademik danışmanından da yardım alabilirsin.

16. Ders seçim ekranında “ödeme onayı yok” uyarısı alıyorum. Kiminle iletişime geçmeliyim?

Eğer ödemeni gerçekleştirdiysen ve bu uyarıyı görüyorsan akademik danışmanını bu konuda bilgilendirebilir veya ogrencimuhasebe@istinye.edu.tr adresine mail atabilirsin.

17. Akademik danışman nedir? Danışmanımı nasıl öğrenebilirim?

Akademik danışmanın, eğitim-öğretim, ders alma işlemleri ve diğer akademik konularda sizlere yardımcı olmaktadır. Öğrenci otomasy  on sistemine girdiğinizde ana ekranlarda akademik danışmanının bilgilerini görebilir, otomasyon üzerinden iletişim kurabilir, ayrıca mail gönderebilirsin. 

18. Akademik takvime nereden ulaşabilirim?

Akademik takvime üniversite web sitesinden https://www.istinye.edu.tr/index.php/tr/ogrenci-isleri/akademik-takvim adresinden ulaşabilirsin.

19. Fakülte sekreterine nasıl ulaşabilirim?

-Fakülte sekreterliğimize Vadi Kampüs 4. Kat 401 no’lu odadan ulaşabilirsiniz. Ayrıca “iisbf@istinye.edu.tr” mail adresi üzerinden de iletişime geçebilirsin.

20. Bölümün akademik kadrosuyla nasıl iletişime geçebilirim?

Bölümünün akademik kadrosuna https://iisbf.istinye.edu.tr/tr/akademik-kadro/iibf adresinden ulaşabilirsin.

21. Kaydımı dondurmak veya sildirmek istiyorum. Ne yapmalıyım?

Haklı ve geçerli bir mazeretin varsa belirlenen süreler dahilinde kaydını dondurabilir veya ilişik kesebilirsin. Detaylı bilgi için İstinye Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ni https://www.istinye.edu.tr/tr/hakkimizda/yonetmelik-ve-yonergeler sayfasından inceleyebilirsin.

22. Öğrenci kimliğimi kaybettim. Ne yapmam gerekiyor?

Kimlik kartının kaybettiğinde ya da yenilenmesini talep ettiğinde Öğrenci Merkezine (ÖMER) başvurabilirsin. Yeni kimlik ücreti olan 50 TL’yi Muhaberat birimine makbuz karşılığında ödedikten sonra Öğrenci Merkezi’nde onaylatıp, yeni kartını Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri (BST) Birimi’nden teslim alabilirsin.

23. ÇAP ve yan dal hakkındaki bilgileri nasıl edinebilirim?

https://www.istinye.edu.tr/tr/cift-anadal-ve-yandal adresinden çap ve yan dal hakkındaki bilgilere ulaşabilirsin.

24. Fakülte veya bölümüm hakkındaki duyurulara nasıl ulaşabilirim?

https://iisbf.istinye.edu.tr/tr/duyurular adresinden fakülte veya bölüm duyurularına ulaşabilirsin.

25. Daha önce başka bir üniversitede almış olduğum dersleri bölüm derslerim yerine saydırabilir miyim?

Evet. Transkript ve ders içeriklerinle birlikte fakülte sekreterine muaf olmak istediğin derslerle ilgili bir dilekçe verdikten sonra bölüm tarafından onaylanan derslerden muaf olabilirsin. Detaylı bilgi için https://www.istinye.edu.tr/tr/hakkimizda/yonetmelik-ve-yonergeler adresinde yer alan muafiyet ve intibak işlemleri yönergesini inceleyebilirsin.

26. Üniversite yaz okulu zorunlu mudur? Burslu öğrenciler için ücretli midir?

Yaz okulu zorunlu olmayıp, isteğe bağlıdır. ÖSYM tam burslu öğrenciler için ek bir ücret talep edilmemektedir.

27. Burslar hangi durumda kesilir?

ÖSYM bursları karşılıksız olup başarı şartı aranmamaktadır. Bursun süresi azami öğrenim süresi bitene kadar devam eder. Diğer burslar ise bursu kazandığın yıl ilan edilen koşullar ve https://www.istinye.edu.tr/tr/universite/yonetmelik-ve-yonergeler adresinde bulabileceğin Burs ve İndirim Yönergesine göre geçerlidir.

28. Bir dersten çekilmek istediğimde ne yapmam gerekir?

Akademik takvimde belirlenen süreler içerisinde akademik danışmanın uygun görüşü ve bölüm/program/anabilim dalı başkanının onayı ile Ois sistemi üzerinden veya dilekçe ile dersten çekilme başvurusu yapabilirsin.

29. Bölümümün ERASMUS anlaşması var mı? Şartlar nelerdir?

 Erasmus programıyla ilgili bilgilere https://erasmus.istinye.edu.tr/ adresi üzerinden erişebilirsin.

30. Mazeret ve bütünleme sınavları nedir?

Mazeret sınavı, geçerli bir nedenden dolayı ara sınav veya final sınavına giremeyen öğrencilerin mazeretlerini sunmaları ve kabul edilmesi halinde yapılan sınavdır. Mazeret başvurularını ara sınavlar için ilgili dersin öğretim üyesine, finaller için fakülte sekreterliğine ilgili form ve mazereti kanıtlayan ilgili evraklar ile yapmalısın.

Bütünleme sınavı, final sınavından sonra yapılan sınavdır. Aldığın dersten final sınavına/mazeret sınavına girdiğin halde FF harf notu ile başarısız olursan bütünleme sınavına girebilirsin. Staj, proje, uygulaması işyerinde yapılan dersler ya da devamsızlıktan kalan öğrencilere bütünleme sınavı hakkı verilmez. Bütünleme sınavına girmek için başvuru gerekmemektedir.

31. Tek ders sınavı nedir?

Fakülte yönetim kurulu kararıyla, final sınavı ve/veya yaz öğretimi bitiminde, mezun olabilmek için başarısız tek bir dersi kalan öğrenciye tek ders sınav hakkı verilir. Tek ders sınavı için akademik takvimde belirtilen süre içinde, bağlı bulunduğun fakülte sekreterine başvurmalısın. Devamsızlıktan kaldığın ve/veya daha önce hiç almadığın bir dersin tek ders sınavına giremezsin. Tek ders sınavından başarısız olduğun takdirde dersin açıldığı yarıyıl/yılda ilgili derse kayıt olmalısın. Tek ders sınavının mazeret hakkı olmaz. Uygulamalı dersler ve staj için tek ders sınavı yapılamaz.

32. Üniversiteye nasıl ulaşabilirim? Okulun servis imkânı bulunmakta mıdır?

Belirli noktalardan servis imkânı bulunmaktadır. Servis saatleri için https://www.istinye.edu.tr/tr/iletisim/servis-saatleri adresini inceleyebilirsin.

  1. Fakülte sekreteri ile iletişime geçtiniz mi?

-Fakülte sekreteriyle “iisbf@istinye.edu.tr" mail adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

  1. İnsan Kaynakları tarafından talep edilen belgelerini fakülte sekreterimize teslim ettiniz mi?

-40A Çalışanlar İçin İstenilen Belgeler (Başka bir üniversiteden görevlendirme ile gelen)

  • Fotoğraf
  • Yapı Kredi Bankası hesap numarası
  • Kimlik fotokopisi
  • KVKK formu (ıslak imzalı)

-31. Madde İçin İstenilen Belgeler (Herhangi bir üniversitede görev yapmayan)

  • Fakülte/MYO kararı
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi (sadece ön yüzü)
  • İkametgah belgesi (e-devlet)
  • Adli sicil kaydı (e-devlet)
  • Diploma (e-devlet)
  • En son hak kazanılan unvanı gösterir belge
  • Banka maaş hesap cüzdanı fotokopisi (Yapı Kredi Bankası)
  • Devlet memuru, Bağkur, SGK (Normal), SGK (Emekli) olduğunu gösterir herhangi bir belge
  • UZEM muvafakatnamesi ve KVKK formları (ıslak imzalı) YÖK formatlı özgeçmiş
  1. Üniversiteye giriş kartınızı fakülte sekreterinden aldınız mı?

-Fakülte sekreterinin odası: Vadi Kampüs, 4.kat 401 no'lu ofis

  1. Üniversiteye giriş ve çıkışlarda kartınızı turnikelerden okutmanız gerektiğini biliyor musunuz?

-Vadi Kampüs Adresi: Ayazağa, Azerbaycan Cd. No: 4/a, 34396 Sarıyer/İstanbul

  1. Mail adresinize dair bilgiler bilgi işlem ve teknolojileri ofisi tarafından iletildi mi?

-Bilgi İşlem Ve Teknolojileri Direktörlüğü ile “bstdestek@istinye.edu.tr” mail adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

  1. Ois kullanıcı adı ve şifreniz öğrenci işleri tarafından iletildi mi?

-Öğrenci işleri ile "kayitisleri@istinye.edu.trmail adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

-Ois sistemine “ois.istinye.edu.tr” adresi ile giriş yapabilirsiniz.

  1. Ois sisteminden ders programınızı görebildiğinizi biliyor musunuz?

-Ois sistemine giriş yaptığınızda açılan ekranın sol tarafında yer alan “kitap” ikonuna tıklayarak  “ders programı” sekmesinden gerekli bilgileri doldurarak dersinizin gün ve saatini öğrenebilirsiniz.

  1. Ois sisteminden ders programınızı göremediğiniz veya hata olduğu durumda Planlama Ofisi ile iletişime geçebileceğinizi biliyor musunuz?

-Planlama Ofisine “planlama@istinye.edu.tr mail adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

  1. Çevrimiçi dersleriniz için lisanslı zoom hesabına sahip olmanız gerektiğini biliyor musunuz?

-Lisanslı zoom hesabı için “zoom.us” adresine girerek İstinye uzantılı mail hesabınızla kayıt oluşturmanız gerekmektedir. Daha sonra kayıt oluşturduğunuza dair “muammer.demirci@istinye.edu.tradresine mail atarak bilgi vermeniz gerekmektedir.

  1. İzlencede yer alan ölçme kriterlerinin ois sistemine aynı şekilde tanımlanması gerektiğini biliyor muydunuz?

-Örneğin %30 ara sınav, %10 devam, %60 final sınavı olarak belirlediyseniz ois sistemine de bu şekilde tanımlamanız gerekmektedir. Bu şekilde tanımlamayı aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz:

 -Ois sistemine giriş yaptığınızda açılan ekranın sol tarafında yer alan “çanta” ikonuna tıklanır.

-Açılan ekranda  “verdiği dersler” sekmesi ardından “ara” ikonu tıklanarak ilgili dersin üzerine tıklanır.

-Açılan ekranın sağ tarafında yer alan “sınav tanımları” sekmesi tıklanır. Açılan ekrana ölçme kriterlerinizi yazarak “kaydet” demeniz yeterlidir.

  1. Öğrenci sınav ve notlarının, devamsızlıkların ois sistemine girişinin yapılması gerektiğini biliyor musunuz?

-Ois sistemine giriş yaptığınızda açılan ekranın sol tarafında yer alan “çanta” ikonuna tıklanır.

-Açılan ekranda  “verdiği dersler” sekmesi ardından “ara” ikonu tıklanarak ilgili dersin üzerine tıklanır.

-Açılan ekranın sağ tarafında yer alan “sınav not girişi” sekmesi tıklanır. Açılan ekranda not girişi yapacağınız ilgili alana notları yazarak “kaydet” demeniz yeterlidir.

*Burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar:

  • Not girişi yapmadan önce sistem “harf aralığının belirlenmesi” gerektiği konusunda uyarı verecektir. Dersin harf aralığı dersin öğretim üyesi tarafından belirlenmektedir.
  • Sınav puanları 100 üzerinden notlandırılmalıdır. Çünkü sistem tarafından notlar oransal olarak hesaplamaktadır.
  • Not girişlerini kesinleştir dediğinizde herhangi bir değişiklik yapılamamaktadır. Yapılan hatalı not girişleri fakülte sekreterine dilekçe ile bildirilmektedir.
  • Mazeret sınavı not girişleri ders öğretim üyesi tarafından yapılamamaktadır. Mazeret sınavına giren öğrenci ismi ve notu dilekçe ile fakülte sekterine bildirilmektedir.
  • Mazeret sınavları için öğrenci, dersin öğretim üyesine gerekçesini sunarak başvuru yapmakta ve dersin hocası uygun bulduğu takdirde sınava girebilmektedir.  Dersin öğretim üyesi mazeretini kabul ettiği öğrenciyi uygun gün ve saati belirleyerek sınav yapmaktadır.
  • Final sınavına girmeyen öğrenciler mazeret dilekçesi ve gerekçesi ile fakülte sekterine başvurmaktadır.
  • Final sınavına girmeyen ve mazeret dilekçesi vermeyen öğrenciler bütünleme sınavına girememektedir. Ayrıca bütünleme dilekçesi verip, bütünleme mazeret sınavına girmeyen öğrencilerin bütünleme hakkı bulunmamaktadır.
  • Bütünleme sınav notlarını dersin öğretim üyesi ois sistemine kendisi girer.
  1. Ders izlencesinin ois sitemine girişini yaptınız mı?

-Size gönderilen kılavuz kapsamında izlencenizin girişini yapabilirsiniz.

  1. Çevrimiçi derslerin yapılacağı ve dokümanların yükleneceği sistemin Blackboard olduğunu biliyor muydunuz?

-Blackboard  sistemine “istinye.blackboard.com” adresini kullanarak giriş yapabilirsiniz.

-Blackboard sistemine ois sistemine girmek için kullandığınız kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapabilirsiniz.

-Not dokümanları, ödevler, izlence gibi dokümanların Blackboard sistemine yüklenmesi gerekmektedir.

  1. Blackboard sisteminin nasıl kullanılacağını öğrenmek için eğitim videolarından haberdar mısınız?

-Blackboard sistemine giriş yaptığınızda sol üst köşedeki “Kurum Sayfası” sekmesi altında ders, ödev, sınav tanımlamaları, yoklama alma gibi konularla ilgili eğitim videolarını izleyerek sistem hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

  1. Herhangi bir sebeple derse geç kalacağınız veya dersi yapmayacağınız durumlarda bölümün araştırma görevlisi ile iletişime geçmeniz gerektiğini biliyor muydunuz?

-Sağlık Yönetimi Bölümü: Arş. Gör. Döne Tütüncü ve Arş. Gör. Yunus Emre Aydın

       Mail Adresi: done.tutuncu@istinye.edu.tr

       Mail Adresi: yunus.aydin@istinye.edu.tr

-Ekonomi Bölümü: Arş. Gör. Talha Durmuş

                                                               Mail Adresi: talha.durmus@istinye.edu.tr

-Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü: Arş. Gör Merve Gizem Çömlekçi, Arş. Gör. Serdar Demir ve Arş. Gör. Kazım Timuçin Utkan

                                                               Mail Adresi: mcomlekci@istinye.edu.tr

                                                  Mail Adresi: serdar.demir@istinye.edu.tr

                                                  Mail Adresi: timucin.utkan@istinye.edu.tr

-Uluslararası İlişkiler Bölümü: Arş. Gör. Ceren Ece Göcen ve Arş. Gör. Simge Pelit

      Mail Adresi: ceren.gocen@istinye.edu.tr

      Mail Adresi: simge.pelit@istinye.edu.tr

-Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü: Arş. Gör. Ahmet Gedik

      Mail Adresi: agedik@istinye.edu.tr

-Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Araş. Gör: Enes Kurt

                                                               Mail Adresi: ekurt@istinye.edu.tr

-İşletme Bölümü: Arş. Gör. Ahmet Mert Kurumahmutoğlu

                                                               Mail Adresi: mert.kurumahmutoglu@istinye.edu.tr

  1. Dönem sonunda aşağıdaki evrakların fakülte sekreterimize teslim edilmesi gerektiğini biliyor muydunuz?

-İzlencenin son hali (imzalı şekilde)

-Devam çizelgesi (izlencede belirtildiyse)

-Genel not döküm listesi(imzalı şekilde)

-Sınav soruları ve cevap anahtarları

-Ödev verildiyse ödev değerlendirme kriterleri

-Sınavlar yüz yüze yapıldıysa sınav dökümleri

**Çevrimiçi yapılan derslerde sınav dökümleri haricindeki belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir.